Een hele mooie kleine Japanse tuin in Amsterdam Osdorp

Even een aquarium-visje kopen via een verkoopsite en dan belanden in Amsterdam Osdorp. In een omheinde binnenplaats was een prachtige tuin aangelegd.  De tuin is een Japanse karesansui, ook wel een Zen-tuin genoemd. Een Japanse rotstuin, soms ook wel Zentuin genoemd, is eigenlijk een ondiepe put gevuld met zand, grind, stenen en soms gras of andere natuurlijke elementen. Vaak wordt het zand gebruikt om het effect van water te creëren middels rimpels en patronen. Een Zentuin is één ruimte, waarin alles is te overzien. De basis van de Zentuin bestaat uit stenen en grind, die vaak weer een symbolische betekenis hebben. Zo staat een grote steen ( TEN ) symbool voor hemel, een middelgrote steen ( CHI ) voor aarde en een kleine steen ( YIN ) voor man. Ook zijn er meer betekenissen voor allerlei stenen denkbaar. Als er al beplanting is in dit type Japanse tuin, speelt deze een ondergeschikte rol. Grind is altijd aanwezig en wordt geharkt in verschillende motieven en op verschillende manieren. Het harken op zich is al een meditatieve handeling. Het doel van een Zentuin is, om in een letterlijke onbeweeglijkheid ( TONE ) te komen. Hier in Osdorp wordt getracht om een landschap aan zee te creëren.  In de tuin in Osdorp is ook een kleine waterval, een van de stenen staat rechtop. „Die symboliseert een karper die tegen de stroom in probeert te zwemmen. Als hem dat lukt, verandert hij in een draak. japanse tuin osdorp